ASOCIATIEI “ASINED&NAIART” Targu Mures a primit azi 08.05.2015 personalitatea juridica la Judecatoria Targu Mures furnizor de formare profesionala a adultilor va începe din luna martie 2016 Cursuri de Formator acreditat ANC .

Centru de Formare Profesionala ASINED&NAIART- Targu Mures coordonat direct de Asociatiei ASINED&NAIART Târgu Mures.

Cursul de Formator (perfectionare) a fost autorizat în data de - 2016-2020 de ANC prin furnizorul de formare profesionala Asociatia ASINED&NAIART Târgu Mures

VA ASTEPTAM la Cursul de Formator (perfectionare).

Inscrierile continua si in luna februarie- mai 2019 la Cursul de Formator (perfectionare) la sediul Centru de Formare Profesionala ASINED&NAIART Targu Mures strada. LIVIU REBREANU nr.1.sp.2. E-mail: a_asociatia@yahoo.com, Telefon: 0753402500 , Rus Traian Daniel furnizori formare.

joi, 5 februarie 2015


Ce este formarea profesionala a adultilor?
decertificatesepotobtine?
Scopul si definitia activitatii
Scop :
  • Stimularea ocuparii fortei de munca;
  • Ridicarea nivelului de competenta profesionala;
  • Facilitarea incadrarii in munca in concordanta cu tendintele pietei fortei de munca;
  • Ajustarea cererii si ofertei fortei de munca calificate;
  • Mentinerea si dezvoltarea competentelor profesionale;
  • Stimularea mobilitatii fortei de munca;
  • Sporirea sanselor de (re)integrare pofesionala;
  • Reinsertia unei parti a fortei de munca pe piata profesionala;
  • Cresterea nivelului de pregatire pentru a raspunde nevoilor reale de personal calificat ale agentilor economici.
Definitie :
Formarea profesionala este procedura prin care se asigura cresterea si diversificarea competentelor profesionale, prin initerea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea persoanelor in cautarea unui loc de munca, in vederea realizarii mobilitatii si (re)integrarii acestora pe piata fortei de munca.
Caracteristici
Principalele sub-activitati
  • identificarea nevoilor de formare profesionala;
  • planificarea  activitatii de formare profesionala;
  • evaluarea activitatii de formare profesionala.
Principiile care guverneaza formarea profesionala:
  • legalitate;
  • profesionalism;
  • operativitate;
  • asigurarea egalitatii sanselor pe piata muncii;
  • confidentialitate.

Locul de desfasurare si dotarea necesara
Locul de desfasurare:
  • furnizorii de servicii de formare profesionala autorizati in conditiile legii;
  • sediile  agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca si a municipiului Targu Mures ;
  • alte sedii ale agentilor economici implicati.
Dotarea necesara:
  • sali de curs
  • echipament de instruire
  • mobilier
  • materiale de studiu
  • rechizite
  • materiale pentru activitatea practica
  • echipamente de protectie
  • ateliere
  • instrumente
  • instalatii
  • mijloace audio-vizuale.
Personalul implicat in realizarea activitatii:
  • personalul angajat al furnizorilor de formare profesionala;
  • responsabili de curs;
  • formatori pentru instruire teoretica si practica;
  • directorii executivi ai furnizorilor de formare profesionala.
tipuridecertificatesepot
CE TIPURI DE CALIFICARI PUTETI OBTINE ?

  • În functie de tipul programului si de formele de realizare a formarii profesionale, furnizorul de formare profesionala autorizat poate elibera urmatoarele tipuri de certificate:
  1. certificat de calificare profesionala, pentru cursuri de calificare sau recalificare si pentru programe de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca organizate pentru calificarile cuprinse în Nomenclatorul calificarilor pentru care se pot organiza programe de formare profesionala finalizate cu cerificate de calificare;
  1. certificat de absolvire, pentru cursuri si stagii de initiere, cursuri si stagii de perfectionare sau de specializare, precum si pentru programe de formare profesionala prin ucenicie la locul de munca organizate pentru ocupatiile cuprinse în Clasificarea Ocupatiilor din România la grupele majore 3, 4, 5, 6, 7 si 8 .
Certificatele de calificare profesionala si de absolvire poarta antetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si al Ministerului Educatiei si Cercetarii si se elibereaza însotite de o anexa în care se precizeaza competentele profesionale dobândite, sub semnãturã, titularului, pe baza actului de identitate, de cãtre furnizorul de formare profesionalã, dupã cel mult 30 de zile de la promovarea examenului de absolvire. În cazul unor situatii exceptionale, certificatul se elibereazã unei persoane împuternicite, pe bazã de procurã autentificatã de notariat/consulat.

Desprecertificateledecalificareabsolvir

Certificatul de calificare
Certificatele de calificare eliberate de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari vor fi acreditate prin Asociatia " ASINED&NAIART "  TARGU MURES si sunt recunoscute la nivel national si in statele membre ale Uniunii Europene, conform prevederilor O.G. 129/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste certificate sunt emise de catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si se elibereaza persoanelor care au finalizat programe de formare profesionale din urmatoarele categorii:
» Programe de calificare nivel 1;
» Programe de calificare nivel 2;
» Programe de calificare nivel 3.
Certificatul de absolvire
Certificatele de absolvire eliberate de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari si vor fi acreditate prin Asociatia " ASINED&NAIART " TARGU MURES SI sunt recunoscute la nivel national si in statele membre ale Uniunii Europene, conform prevederilor O.G. 129/2000, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste certificate sunt emise de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si se elibereaza persoanelor care au finalizat programe de formare profesionale din urmatoarele categorii:
» Programe de initiere;
» Programe de perfectionare;
» Programe de specializare;
» Competente comune.
Fata certificat de calificare/absolvire contine:
» Seria si numarul certificatului;
» Datele de identificare ale cursantului (nume, prenume, CNP, data nasterii, locul nasterii, parinti);
» Perioada desfasurarii cursului;
» Denumirea cursului;
» Durata cursului;
» Furnizorul de formare profesionala;
» Data promovarii examenului;
» Media promovarii examenului;
» Calificarea obtinuta. 
Suplimentul descriptiv al certificatului contine:
» Tipul certificatului, seria si numarul acestuia;
» Calificare / ocupatia obtinuta si codul Nomenclator / Codul COR al acesteia;
» Denumirea furnizorului de formare care a eliberat certificatul;
» Nivelul de calificare si sistemul de evaluare;
» Baza legala pentru eliberarea certificatului;
» Nivelul studiilor pentru participarea la program;
» Tipul de program de formare si durata acestuia in ore;
» Competentele profesionale dobandite; 
Se semneaza de catre Directorul si secretarul Centrului de formare, precum si de presedintele comisiei de examinare.
Recunoasterea certificatelor de calificare sau absolvire
O.G. 129/2000 este documentul fundamental care reglementeaza formarea profesionala in Romania. Aceasta ordonanta a fost completata prin O.G. 76/2004. Modalitatea de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, este stipulata in normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 129/2000, aprobate prin Ordinul nr. 522/2003. Normele metodologice mai sus mentionate au fost completate si modificate prin Hotararea nr. 1829/2004, pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor.
De asemenea, organizarea activitatii de certificare a formarii profesionale este reglementata prin Metodologia certificarii formarii profesionale a adultilor, aprobata prin ordinul comun al MMSSF (Ordin nr. 201/2003) si MECT (Ordin nr. 5253/2003).
Informatiile despre recunoasterea acestor certificate se regasesc in cadrul Capitolului I – Dispozitii generale, din Metodologia certificarii formarii profesionale a adultilor:
Art. 1 Metodologie de certificare a formarii profesionale a adultilor, denumita în continuare Metodologie, cuprinde procedurile de organizare si desfasurare a examenului de absolvire a programelor de formare profesionala a adultilor precum si modalitatile de eliberare, gestionare si arhivare a certificatelor de calificare si de absolvire cu recunoastere nationala.
(2) Aceasta Metodologie se aplica programelor de formare profesionala organizate de furnizorii de formare profesionala autorizati în conditiile prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 129/2000, republicata, privind formarea profesionala a adultilor denumita în continuare Ordonanta.
Art. 2 Furnizorul de formare profesionala elibereaza persoanei care a promovat examenul de absolvire a unui program de formare profesionala, urmatorul tip de certificat, dupa caz:
» certificat de calificare profesionala pentru programele de calificare sau recalificare;
» certificat de absolvire pentru programele de initiere, perfectionare, specializare, precum si la absolvirea fiecarui modul, în cazul programelor de formare profesionala structurate pe module..3
Art. 4 (1) Certificatele de calificare profesionala sau de absolvire cu recunoastere nationala se elibereaza însotite de o anexa denumita „Supliment descriptiv al certificatului”, în care se precizeaza competentele profesionale dobândite.
  
 

Acte normative, reglementari, proceduri privind formarea profesionala a adultilor in Romania:


Niciun comentariu: